Rahma Mediation

"Rahma" is een prachtig begrip dat afkomstig is uit de Koran en daarin ook wordt geassocieerd met het huwelijk. Het vertegenwoordigt de essentie van genade en barmhartigheid tussen twee mensen die ervoor hebben gekozen om hun leven met elkaar te delen.

Allah zegt in de Koran

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

Voorwaar, de gelovigen zijn elkaars broeders, sticht daarom vrede tussen jouw broeders. En vreest Allah. Hopelijk zullen jullie begenadigd worden.

In de Koran geeft Allah ons een methodiek waarin staat hoe wij dienen te bemiddelen tussen twee partners die onenigheden hebben jegens elkaar.

وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُواْ حَكَماً مِّنْ أَهْلِهِ وَحَكَماً مِّنْ أَهْلِهَا

En als jullie een breuk tussen beiden vrezen: stuurt dan een bemiddelaar van zijn familie en een bemiddelaar van haar familie, indien zij Een verzoening willen, zal Allah tussen hen beiden een verzoening bewerkstelligen. Voorwaar, Allah is Alwetend, Kennend. (4:53)

Bemiddeling is een professionele interventie waarbij een onafhankelijke derde partij de partners ondersteunt bij het zoeken naar oplossingen voor hun problemen. Dit gebeurt door middel van directe dialoog tussen de betrokken partijen. Er zijn drie belangrijke principes waar bemiddeling op is gebaseerd: vertrouwelijkheid, verantwoordelijkheid en vrijwilligheid.

  • Vertrouwelijkheid betekent dat wat er tijdens de bemiddeling wordt besproken vertrouwelijk blijft. Zowel de betrokken partijen als de bemiddelaar zijn verplicht om wat er tijdens het bemiddelingsproces is gezegd binnenskamers te houden. Bovendien is de bemiddelaar gebonden aan het beroepsgeheim.
  • Verantwoordelijkheid houdt in dat de betrokken partijen zelf verantwoordelijk zijn voor het zoeken naar van oplossingen. De bemiddelaar kan advies geven wanneer dit nodig is, maar uiteindelijk zijn de betrokken partijen zelf degenen die beslissen over de manier waarop ze in de toekomst samen zullen zijn.
  • Vrijwilligheid betekent dat de betrokken partijen zich ervoor inzetten om het bemiddelingsproces een kans te geven. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Hoe gaat een bemiddelaar te werk?

Een bemiddelaar volgt een gestructureerd proces om betrokken partijen te helpen bij het zoeken naar oplossingen voor hun conflicten. Dit kan beginnen met afzonderlijke gesprekken met elke partij om te ventileren en vertrouwd te raken met het bemiddelingsproces. Tijdens de bemiddeling zorgt de bemiddelaar ervoor dat mensen zich veilig voelen, luistert naar hun verhaal en helpt hen om hun wensen en behoeften op een constructieve manier te verwoorden. De bemiddelaar ondersteunt ook bij het zoeken naar oplossingen en helpt de betrokken partijen om nieuwe afspraken te maken voor de toekomst.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan bemiddeling. Zo is een bemiddelde oplossing duurzaam omdat mensen het conflict zelf hebben opgelost en afspraken hebben gemaakt die rekening houden met de behoeften van alle betrokkenen. Bemiddeling kan ook empowerment bieden en conflicten kunnen een kans tot groei en ontwikkeling bieden. Bemiddeling kan ook stress, tijd en geld besparen door juridische procedures te vermijden en kan ervoor zorgen dat mensen beter omgaan met conflicten in de toekomst.

To top